Duguláselhárító sűrített levegős készülékek


Bármikor előfordulhat, hogy eldugul egy lefolyó, ilyenkor pedig gyors és hatékony segítségre van szükség. Számtalan lehetőség kínálkozik a baj megszűntetésére, de az egyik leghatékonyabb a sűrített levegős megoldás. Ez egy hatékonyan és könnyen kezelhető eszköz, amely ezen érdemei mellett még környezetbarát is, ami azt jelenti, hogy mindenféle káros anyagtól mentes adalékkal dolgozik. Több kivitelben is létezik, ezek az aerosol, a pumpás változat és a spray, így mindenki azt választhatja, amelyik a leginkább előnyös számára.


Ha valaki megijedne ettől a feladattól, azt meg kell nyugtatnunk, hogy a termék használatának elsajátítása rendkívül egyszerű. Miután szabaddá tettük a lefolyó nyílását, elegendő a munkafejet a lyukra illeszteni és a flakon alját megnyomni, természetesen a fal irányába. Erre azért van szükség, hogy nyomást indukáljuk a lefolyóban és ezáltal valósággal kipréseljük a rendszerből a dugulást. Mint már említettük a terméknek több előnye is van. Ezek közül talán a legfontosabb az, hogy nem juttatunk káros anyagot a levegőbe és a rendszerbe, ami a későbbi működés szempontjából kulcsfontosságú tényező. Ezen kívül plusz előny az is, hogy a termék használata nagyon egyszerű, és bármilyen anyagú vezetékben alkalmazható. Fontos megjegyeznünk, hogy a túlnyomás használata miatt óvatosan kell eljárnunk. Noha maga a készülék nem tesz kárt a rendszerben, ám ha korábban vegyszerekkel vagy mérgező anyagokkal tisztítottuk a lefolyót, akkor a sűrített levegő könnyen sérülést okozhat, hiszen ezek a vegyszerek a levegőbe kerülhetnek.

Ezzel el is érkeztünk a termék hátrányaihoz. Sajnos ez a megoldás nem végleges, csupán ideiglenesen szabadulhatunk meg általa a dugulástól. Noha kárt nem tehetünk vele egy jól összerakott rendszerben, a hanyagul összeszerelt, összecsapott csövekben azonban komoly károk keletkezhetnek, ha a sűrített levegőt felelőtlenül használjuk. Mint látható, a termék sokkal kevesebb hátránnyal rendelkezik, így kis odafigyeléssel mindenki könnyedén és hatékonyan elháríthatja vele a dugulást. Az előző termékhez képest valamivel olcsóbb megoldást találhatunk akkor, ha egy kompresszort használunk a cél érdekében. A készülék alkalmazásához elegendő egy garázs vagy egy műhely, amelyik éppen a közelben van. A módszer hátránya, hogy résfúvó pisztoly hiányában minimum 2 ember szükséges hozzá, így szólnunk kell a szomszédnak vagy egy ismerősünknek, amivel komoly dugulás esetén időt veszíthetünk. Az alábbiakban ismertetjük a módszer használatát néhány egyszerű, jól érthető lépésben. Miután leszereltük a mosogató szifonját, a helyezzük a kompresszor csövét a mosogató lefolyójába. Tekerjük körbe ronggyal, szorítsuk neki a vezetéknek, így a nyomás nem tud elszökni és a művelet sikerrel jár. Amint ezzel elkészült, a nyomást elkezdhetjük adagolni a résfúvó pisztoly segítségével. Ha végeztünk a művelettel, elegendő forró vízzel átöblíteni a rendszert és máris élvezhetjük az akadálytalanul ömlő víz előnyeit. Mivel a kompresszor igen nagy nyomású levegővel dolgozik, ezért mindenképpen számolnunk kell az esetleges veszélyekkel. Ott van példának okáért a kifröccsenő szennyvíz és a különféle lúgok, savak lehetősége. Ezek szembe, szájba vagy bőrre jutása komoly sérülést okozhat, így mindenképpen érdemes körültekintően eljárnunk a dugulás elhárítás alatt. Reméljük, ezzel a kis tájékoztatóval sok hasznos tippet és tanácsot tudtunk adni és ezek után már Ön is könnyedén megbirkózik a hasonló problémákkal!