Könnyen visszaállhatnak az eredeti banki költségek


35 hitelintézet kapott igen nagymértékű büntetést az elmúlt két év során véghezvitt díjemelései miatt. Ez pedig igen nyomós ok lehet arra, hogy könnyen visszaálljanak az eredeti banki költségek. A büntetések azért kerültek kiszabásra, mert a bankok bizonyos módszerekkel élve továbbra is felszámították a tranzakciók költségeit, így pedig nem valósult meg az ingyenes pénzfelvétel ténye. A hitelintézetek ki kellett fizessék az e miatt rájuk kirótt büntetést, és nyilván a jogtalanul beszedett összegeket is vissza kellett fizetniük.


Ennek okán a bankok keresik a megoldásokat, hogy mégse legyen nagymértékű veszteségük, a számlavezetéssel kapcsolatos költségek, díjak szépen, akár észrevétlenül visszaállhatnak az előző állapotra, főként a jegybank múlt héten hozott intézkedéseit látva. Ezek az intézkedések elsősorban a már meglévő csomagokra vonatkozhatnak, e miatt, aki bank cserében gondolkodik, az jobban jár, ha vár egy keveset.

A kivárásnak azért lehet jelentősége az ügyfelek részéről, mert egyáltalán nem mellékes, hogy mikor és melyik banknál nyitottuk a számlánkat, és persze azt sem, hogy melyik típusú számlával rendelkezünk. A Raiffeisen bankkártyákkal történő fizetéskor a bank már pár napja egyáltalán nem számít fel semmilyen költséget kártyás vásárláskor, de például az FHB bank másképp oldotta meg e problémát, mert náluk a Flexibilis Hitelkeret esetén továbbra is pénzbe kerül a kártyás vásárlás, ám egyszerűen hoztak egy döntést, ami alapján ilyen csomag megkötése már nem lehetséges náluk.

Van olyan hitelintézet, többek között az Erste is, amelyik betartja ugyan a tranzakciós költségekre vonatkozó előírásokat, ám a most közzétett kondíciós listájából világosan kiderül, hogy ebben már árat emeltek, szem előtt tartva az inflációkövetést. Megnövekedett így náluk a kártyákkal és a számlavezetéssel összefüggő díjak mértéke is.

A legkedvezőbb megoldásokat úgy tűnik az OTP képes meghozni és megtartani, náluk a Simple csomag tulajdonosai nem kell, hogy fizessenek a CSOB-ért, sem pedig az állandó utalásokért. Minden számlacsomagjukra vonatkozik, hogy a távutalások ingyenesek, és egyes csomagok esetében, amennyiben a számlára rendszeres jövedelem érkezik, akkor ahhoz jár egy ingyenes CSOB, valamint szintén díjmentes a lakástakarékkal kombinált számláról való pénzlehívás.

A hitelintézetek MNB általi átvizsgálása még nem fejeződött be, és ennek a pillanatnyilag érezhető hatása, hogy a bankok igyekeznek megfelelni és elkerülni a büntetést, de egészen biztosak lehetünk benne, hogy ami az egyik oldalon növekvő kiadás számukra, azt a másik oldalon valahogy csak be fogják szedni.