Lehet-e visszavett autókat vásárolni, és így olcsóbb a vételár?


Mit is jelent a visszavett autó fogalma, hogy mit is jelent egy ilyen autót megvásárolni? A visszavett autók, olyan gépjárművek, amelyet a bank vagy más szervezet ki nem fizetett tartozás miatt visszavett és közvetlenül vagy valamelyik használt autó kereskedő közvetítésével újra értékesít. Sok esetben a hiteles autókra kevésbé vigyáznak az emberek, míg a visszavétel előtt jó szokásoshoz képest minden extrát kiszerelnek az autókból. A tények ismeretében felmerül a kérdés, hogy lehet-e visszavett autókat vásárolni, és így olcsóbb a vételár?


Nagyjából 10 éve megugrott az autókereskedelem a könnyed feltételek elérhető hiteleknek kö9szönhetően. A gazdasági válság azonban rengeteg hitel bedőlését eredményezték. Mivel ezeknek a szerződéseknek a legnagyobb részénél a lényeg, hogy a gépjármű a teljes vételár kifizetéséig a pénzintézet tulajdona marad a válság, és a bedőlt hitelek következtében egyre több olyan autó került a bankok kezére, melyeket értékesíteni kell. Ez a folyamat gyakorlatilag egy új értékesítési szegmens jelent az autókereskedelemben. Az autókereskedők egy jelentős része nem őrült ennek a folyamatnak a teljes igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy az esetek nagy részében ezek az autók lepusztított kifosztott gépjárművek, melyek a korukat jelentősen megtagadják.

Az igazság az, hogy a legtöbb esetben két azonos évjáratú autó árban eltérő, hiszen a kereskedő szeretne megélni, míg a bank örül már annak is, ha pénzének egy részét visszakapja. Azonban nagyon fontos, hogy az autó megvételénél az ár csak az egyik lényeges tényező. Lehet, hogy kedvező áron hozzá lehet jutni egy fiatal autóhoz, de ebben az is benne lehet, hogy a következő időszakban rengeteget kell rá költeni.

Talán a legjobb a társadalom szempontjából az lenne, ha ezzel a témával egyáltalán nem kellene foglalkozni. Ha annyira tervezhető lenne a gazdaság, hogy mindenki akkora törlesztőt tudna választani, melyet biztosan fizetni tud, és mely törlesztő részleteket semmi sem befolyásolna. Lényeges, hogy nem csak a vásárlók körében kellene rendet rakni, hiszen ma még mindig található 120 hónapos futamidő, ami tervezhetőségnek semmi képen nem mondható.