Mi a teendő a gépjármű színének megváltozásakor?


A közlekedési nyilvántartásról szóló törvény nagyon részletesen foglalkozik mindennel, ami kapcsolatban az autókkal. Néha nehéz is megjegyezni mindent, ami az üzembentartó felelőssége egy-egy adatváltozás folyamán. A rengeteg ügyintézés különféle adminisztrációs és anyagi terhet jelent. Érdemes mindent megismerni így azt is mi a teendő a gépjármű színének megváltozásakor?


Ha fel szeretnénk sorolni azokat a teendőket, melyeket az okmányirodában kell végezni és a gépjárművekkel kapcsolatos akkor jó ideig lennénk egy témakörben. Gondoljunk csak bele, hogy mi mindent kell leadni külföldről behozott gépjármű esetén, vagy egy tulajdonjog változás bejegyzésekor, esetleg a gépjármű színének megváltozásakor, vagy a lakcím megváltozásakor, hogy  csak néhányat említsünk. Minden egyes teendőnek van adminisztrációs kötelezettsége és anyagi vonzata, melyeknek az üzembentartóknak kell helyt állni. Mivel mindent nem lehet egyetlen alkalommal felsorolni, és megismertetni, kiemelünk egyet, hogy abba témakörbe minden rendben legyen.

A gépjármű színváltozása az okmányirodában a műszaki adat változása csoportba tartozik. A műszaki adatok változásának bejegyzéséhez a következőkre van szükség:

  1. Változást igazoló, Közlekedési Felügyelet által kiadott műszaki adatlap, Forgalmi engedély Illeték, mely a Magyar Államkincstár csekkjén fizetendő, Érvényesítő címke díja, Személyazonosításra alkalmas okmány vagy nem személyes megjelenés esetén két tanúval hitelesített meghatalmazás szükséges
  2. Jogi személy esetén 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzés, aláírási címpéldány, bélyegző
  3. Színváltozás esetén a fentieken kívül még a törzskönyv is szükséges